keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Terveisiä Grassesta Osa 3 - Studio des Fragrances

Hyvät lukijani,

On turistikohteita ja on turistikohteita. On Kanariansaaria, jonne mennään ottamaan aurinkoa, puhumaan suomea ja syömään muussia ja lihapullia. Sitten on kohteita, joissa lukemattomat turistit ovat käyneet ja silti sitä tuntee kokeneensa jotain taianomaista. Studio des Fragrances on ehdottomasti turistikohde. Se on ehdottomasti valmiiksipureskeltu ja helppo lähestyä. Se on ehdottomasti nerokas konsepti, jolle monet meidän kaltaisemme parfyymientuusiastikot kumartavat syvään.

Galimardin ehdottomasti innovatiivisin tuote on Studio des Fragrances. Tässä studiossa parfyymin luomisprosessi on puristettu kahden tunnin pikajuoksuun. Koko maailman tuoksujen kirjo on vangittu 127 pulloon. Tässä studiossa voi päästä soittamaan parfymöörin urkuja asiaan perehtyneen mestarin opastuksella. Studio des Fragrances on konsepti, joka olisi ollut helppo tehdä halvalla ja vasemmalla kädellä. Konsepti on kuitenkin viimeisen päälle hiottu ja sitä uudistetaan jatkuvasti. Perusidea on yksinkertainen. Studiossa parfyymisession osallistuja pääsee itse haistelemaan ja sekoittamaan oman hajuvetensä. Studion ohjaajat antavat "parfyymioppilaille" heidän mieltymystensä mukaisesti aina rajatun valikoiman pulloja, joilla tuoksua voidaan rakentaa. Parfyymiurut on jaettu eri tuoksuluokkiin, joissa jokaisessa on pohja-, keski-, ja huipputuoksuja. Tuoksut rakennetaan ohjaajan johdolla pohjasta alkaen ilman peruutusmahdollisuutta käyttäen viiden millilitran asteikkoa lopulta päätyen täyteen sataan millilitraan.

Tuoksustudion lähtöaineissa on selkeästi tehty voimakkaita kompromisseja. Tuoksupulloista löytyy silti yllättäviäkin sävyjä ja varomattomalla yhdistelyllä järkyttävien tuoksupommien aikaansaaminen on täysin mahdollista. Oman tuoksun tekeminen on kuitenkin suhteellisen helppoa ja ennenkaikkea hauskaa. Tuoksuaineissa on selkeästi havaittavissa Galimardin signatuuri, mikä toisaalta antaa myös merkin laadusta. Tuoksutalo on antanut asiakkailleen jotain omasta ytimestään, eikä ole pihtaillut salaisuuksiaan.

Nyt olisi sitten tietysti aika kysyä, tekeekö parin tunnin tuoksusessio kenestäkään parfymööriä. Eihän se tee. Toisaalta kenestäkään ei myöskään tule mestaria ilman harjoitusta. Pulloista löytyvät yhdistelmät ovat kaukana parfyymiteollisuuden puhtaista raaka-aineista, mutta tässä studiossa parfyymiamatöörilläkin on mahdollisuus päästä askel lähemmäksi oikeiden parfymöörien salaisuuksia. Jälleen kerran pitää todeta, että loputon väripaletti ei tee kenestäkään taiteilijaa. Todellinen osaaja loihtii taideteoksen vaikka lyijykynällä. Tuoksustudiota ei tule väheksyä sen rajoitetun tuoksupaletin tai kompaktin etenemistavan takia. Tällaisessa haasteessa todella erotellaan jyvät akanoista.Studio des Fragrances on myös hyvä koulu kaikille parfyymi-besserwissereille. Mikäli Sinusta tuntuu, että osaisit tehdä tuoksun paremmin, niin varaa lento Provenceen ja näytä omat kyntesi parfymööriurkujen ääressä. Vuosikymmeniä parfyymejä haisteltuani ajattelin itsekin näin. Käynnit parfyymistudiossa antoivat meille inspiraation lähteä kehittämään omaa kaupallista tuoksulinjaa.

Samanlaisen mahdollisuuden tarjoaa parfyymitalo Molinard Grassessa. Molinardin konsepti ei ole minulle tuttu, joten olisi mukava kuulla kokemuksia joltakin tätä mahdollisuutta kokeilleelta. Ilmeisesti myös Guerlain Pariisissa tarjoaa oman tuoksun kehitysmahdollisuutta. Jotenkin kuitenkin epäilisin, että hintalappu Guerlainilla on hieman erilainen. Niin... mitä tämä lysti sitten maksaa? Kaikille lukijoille pitää nyt todeta, että mikään yritys ei sponsoroi tätä blogiani, vaikka tämä alkaakin kuulostaa hiukan mainokselta. Kehotan kuitenkin teitä kokeilemaan itse. Oman tuoksun luominen on todella tajunnanräjäyttävä kokemus. Itse asiassa sananmukaisesti... Migreenikohtaus ei monellakaan ole varmaan kaukana tuoksustudion tuoksumuurista uloskävellessä. Galimardin tuoksusessio maksaa 45€ ja Molinardin muistaakseni 40€. Provencessa vieraillessa tällainen mahdollisuus on yksinkertaisesti pakko käyttää!

4 kommenttia:

 1. Aaah, can i haz my pafymz? Olin ihan pähkinöinä jo Ruohonjuuren parisatakymmenestä tuoksuöljystä, joten hajuveden sekoittaminen Galimardilla on varmasti ekstattinen kokemus! Ihanaa kun kerroit tästä, nyt Grassen matkahaaveeni saavat lisää tulta.

  Muuten, onko sinulla kokemusta tai tiedätkö, tarjotaanko Grassessa hyviä, pidempiä parfyymikursseja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis on tietoa ja tietääkseni Grassessa järjestetään enemmänkin Master Class -tyylisiä koulutustilaisuuksia. Samaten privaattisessioita on mahdollista saada useammalta taholta. Sitä en sitten osaa sanoa, kuinka helposti ovet aukeavat näihin koulutustilaisuuksiin.

   Poista
 2. Pidetään mielessä! Tuoksu-urut kuulostavat todella kiehtovilta. Tosin en usko että minusta on tuoksunluojaksi.

  Kun luuhasin noita nurkkia, minua kiinnosti vain taide (Mirón, Chagallin etc. diilerin kesämökkiä en unohda ikinä)...

  Minulla on muuten jotain todella paljon pienimuotoisempaa vireillä tällä saralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun täytyy tunnustaa, että itse olen Grassen matkoillani uppoutunut aina parfyymien taiteeseen. Avignonin suunnalla tosin mielenkiintoni vangitsivat myös paavilliset viinit.

   Saitpa muuten itsekin kehiteltyä toimivan cliffhangerin. odotan jo kuulevani lisää tästä projektista...

   Poista