maanantai 6. helmikuuta 2012

D2 - Vanhaa kristallia

Hyvät lukijat,

Eräs ikoninen D2-luokan chypre fruité -luokan edustaja sai juuri jäätävää kyytiä Gogolin nenä -blogissa. Chanelin Cristalle on tuoksu, jota voi olla vaikea lähestyä. Se ei ole yhtä hyväilevän pehmeä kuin Allure, se ei ole saippuaisen puhdas kuten numero 5, se ei ole kirpeän moderni kuten Coco Mademoiselle. Itse asiassa ainoastaan numero viitonen kelpaa näistä tuoksuista Cristallen rinnalle. Allure ja Mademoiselle edustavat Chanelin moderninpaa linjaa, josta voidaan olla montaa mieltä. Tarkoituksenani ei ole tässä blogissa arvioida tuoksuja, mutta en ole liiemmin lämmennyt esimerkiksi Chance eau tendrelle tai Bleulle.
Joka tapauksessa Cristalle edustaa kauniisti chypre fruité -luokkaa. Ostin huhtikuussa Grassesta kirjan "Le guide du Parfum pour elle et lui". Kirjoittaja Rebecca Veuillet-Gallot kirjoittaa hedelmäisen aspektin tekevän tuoksuista hiukan helpommin lähestyttäviä. Selkeästi Mitsouko on tämän luokan päänavaaja. Cristalle EdT on peräisin vuodelta 1974 ja EdP vuodelta 1994. Sitruksiset ja hedelmäiset nuotit yhdistyvät chypre-pohjan kanssa kuusamaan ja hyasinttiin. Siinäpä vasta kukkaispari, joka on harvinaisen mielipiteitä jakava. Itse rakastan hyasintin tuoksua, mutta ymmärrän hyvin myös vastakkaiset reaktiot. Hyasintin alkaloidisuus saattaa jostakusta tuntua jopa myrkylliseltä - tai vähintäänkin allergisoivalta.
Ranskalainen parfyymiopaskirjani mainitsee muina tämän luokan edustajina mm. Femme de Rochasin, Diorellan, Guerlainin Paruren ja YSL:n Yvressen. Yvressen alkuperäinen nimi, joka viittasi shamppanjaan, jouduttiin vaihtamaan alkuperäsuojan takia. Yvresse onkin hienovarainen sanaleikki, sillä sana ivresse tarkoittaa päihtymystä.
Cristalle ja muut chypre fleurit jakavat mielipiteitä. Itse rakastan Cristallea, vaikka se tuoksuukin fiiniltä vanhalta rouvalta. Ehkä kuitenkin farkkujen, nahkarotsin, palikkakenkien ja aurinkolasien alla minussa asuu pesunkestävä töölöläiskulttuuritäti.
Ollakseni nyt ärsyttävän elitistinen annan teille musiikkisuosituksia liittyen muutamiin D2-luokan tuoksuihin. Cristallen seuraksi sopii hyvin Semelen aaria 1. näytöksen puolivälistä Händelin oopperasta Semele. Hienostelevan koketeeraavana ja itseään toistavana se säestää upeasti Cristallea. Voit kuunnella aarian tästä.
Mitsoukon kanssa sopii tietysti kuunnella Puccinin Madame Butterflyta. Voit kuunnella aarian tästä.

4 kommenttia:

 1. Töölöläistätiys & aariat - winning combination! Muistan pitäneeni Christallen ensituoksusta sopeuduttuani No. 19:sta, hyasintit kelpaavat minulle. Tuoksun sydän ja pohjatuoksu taas jäivät mielestäni aneemisiksi, mikä tosin sattoi johtua siitä, että tuoksuttelin Christallea Estee Lauderin Private Collectionin rinnalla.

  Chypre-sarjasi on hyvin sivistävä! Yksi asia vielä vaivaa, miten erotan chypret cuir- eli nahkatuoksuista? Monia nahkatuoksuja Bandit, No.19, Bottega Veneta, Fleurs du Sel, on luokiteltu hämmentävästi milloin mihinkin kategoriaan.

  VastaaPoista
 2. Hyvä Vasilisa,

  Tuoksuluokitukset voivat olla joskus hyvin hämmentäviä. Itse yllätyin löytäessäni eräästä luokituksesta Chanel 19-tuoksun fougère aromatique -ryhmästä. Itse olisin kuitenkin sen laittanut fleuri vert -ryhmään. Tätä mielipidettä tukee moni muukin luokitus. Tässä olemmekin sen tosiasian äärellä, että tuoksujen luokittelu on myös hyvin pitkälle mielipidekysymys. Useat monivivahteiset tuoksut ovat kaikkea muuta kuin helposti luokiteltavia. Parhaiten opit tunnistamaan nahkaiset tuoksut luomalla itse voimakkaan mielipiteen siitä, mikä on sopiva nahkaisuuden määrä cuir-tuoksulle ja mikä ei. Sen jälkeen sitten asetut vakaasti mielipiteesi taakse ja pysyt siellä. :) Toisaalta tämähän juuri tuoksuissa on kiehtovaa. Ne voi löytää, niihin voi ihastua, ne voi unohtaa, löytää uudelleen luokitella uudelleen, niistä voi hurmaantua hetkeksi, niihin voi rakastua koko eliniäksi. Ja mikä parasta - näitä rakkauksia voi olla yhtä aikaa vaikka kuinka monta. :)

  VastaaPoista
 3. Eläköön tuoksupolyamoria! Minun on vaikea samaistua monogamisiin hajuvedenkäyttäjiin. Huomaan olevani tuoksujen suhteen hyvin sitoutumiskammoinen, ihastun ja dumppaan kuin George Clooney konsanaan. Haaveilen usein myös saavuttamattomista kaunottarista!

  Täytyykin päästää irti oikeustieteilijän vietistä luokitella kaikki tiukasti omaan lokeroonsa! Voin sanoa jo etukäteen, että oma kynnykseni määritellä tuoksu nahkaiseksi on häviävän matala, yksinkertaisesti siitä syystä, että miellän nahkan huomattavasti coolimmaksi ja mielenkiintoisemmaksi ominaisuudeksi kuin kaikenkarvaisen geneerisen kukkaisuuden!

  VastaaPoista
 4. Aion antaa Cristalle EdT:lle vielä mahdollisuuden, mutta tarvitsen ensin pari kuukautta toipumisaikaa.

  YSL Rive Gauchea en ehtinyt vieläkään metsästää, ulkona on liikaa jäätä, pienemmät kaupat maanantaiaamupäivät kiinni ja edellinen muistikuva on äidin makuuhuoneesta 70-luvulta. Lisäksi kiehnaan vielä täysin ohi protokollan soliflorien kanssa.

  Sillä välin voisit antaa Vasilisalle ja minulle vähän nahkaa. Siitä lisää huomenna!

  VastaaPoista