sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

D6 - Chypre Aromatique

Seuraa kehnoa koululaishuumoria...
Mitä on Chypre Aromatique japaniksi?
- Kissakusitakanasi

Olen käsitellyt aikaisemmin suosikkiperhettäni chypreä ja jatkan nyt sen parissa. Chypre on käsitteenä jotenkin melkein yhtä vaikea kuin fougère. Alkuperäinen Chypre oli Cotyn tuoksu vuodelta 1917. Tätä tuoksua en ole nähnyt edes vintage-jäänteinä myynnissä missään nettikirppareilla. Huhuja pullojen satunnaisesta liikkumisesta olen tosin kuullut. Haistelin parfyymimuseo Osmoteekissa Versaillesin lähellä lokakuussa aidon reseptin mukaan tehtyä Chypreä. Tuoksu vastasi aika lailla mielikuvaani. Ainoa yllätys oli ylenpalttinen jasmiinisuus.
Aluksi olisi hyvä kerrata Cotyn Chypren tärkeimmät nuotit. Koko perheen tärkeimpiin pohja-aineisiin kuuluvat tammisammal, patsuli, labdanum, seetripuu ja bergamotti. Chypre-perheen tuoksuihin, sekä feminiineihin että maskuliineihin, liitetään monesti myös jasmiini. Kun miettii aromaattisia chyprejä, niin jasmiini on suorastaan välttämättömyys... Kolme pistettä, iso hengähdystauko ja sitä seuraava lievä astmakohtaus johtuvat sivetistä. Alunperin kissan perseestä kaavittu (kyllä, luitte oikein) tuoksuaine on oli suosittu hajuste jo 1700-luvulla. Aito sivetti on sivettikissan peräpään rauhasten eritettä, joka tuoksuu vähänkin isompina määrinä aivan oksettavalta. Koulutustilaisuuksissa käyttämässämme raaka-ainesetissä on sivettiä ja tämä sivetti onkin meinannut saada monet aamiaiset hakemaan hätäuloskäyntiä liiallisen annostelun vuoksi. Tässä tapauksessa sopivaa annostelua on vaikea löytää pelkän tuoksulapun avulla. Eläimiä ei ole vahingoitettu tätä blogia kirjoitettaessa ja nykyään sivetin ällöttävät tuulahdukset pystytään syntetisoimaan kustannustehokkaasti ja kissojen rauhaset rauhaan jättäen.
Miten tämä kaikki nyt liittyy jasmiiniin? Sivetin ja jasmiinin epäpyhä liitto on vanha ja taitaa olla melko lailla peräisin alkuperäisestä chyprestä. Sopivan pieni määrä sivettiä lisää jasmiinin tuoksuun villiä ja vetovoimaista eroottisuutta, joka on todella vailla vertaansa. Minun nenässäni aromaattiset chypret liittyvät voimakkaasti Cliniquen Aromatics Elixir -tuoksuun. Tämä tuoksu on todella aivan omassa luokassaan sekä hyvässä että pahassa. Jos joku suihkauttaa tuoksumyymälässä kyseistä eliksiiriä, niin ensimmäinen reaktioni on etsiä kissan tekemää lätäkköä. Onnekkaassa tapauksessa tuoksun jäätävin terä sulaa käyttäjänsä iholla eroottisen rohkeaksi kipinöinniksi. Hiukan vähemmän hyökkäävä, mutta silti sopivan sharffi aromaattinen chypre on Givenchyn Ysatis. Ysatiksen kohdalla voi tietysti olla eri mieltä siitä, onko tuoksu tarpeeksi aromaattinen tähän luokkaan.
Aromaattisiin chypre-tuoksuihin voisi toisaalta liittää myös yrttisiä sävyjä ja toisaalta sitten toista eläinperäistä nuottia castoreumia eli suomeksi haustetta. Tämä, majavan takapäästä kaavittu, raaka-aine on myös onneksi nykyään parfyymiteollisuudessa synteettistä. Bloggarikollegani Syysviiru onkin käsitellyt hauste-teemaa omassa blogissaan. Omasta PP Perfumes -valikoimastamme löytyy aromaattis-hedelmäinen chypre Disco Diva. Diivan alkutuoksu muistuttaa etäisesti Aromatics Elixiriä pöläyttäen naamalle lihallisen eläimellisen himokkuutensa.
Hyvät lukijani, kaipaan jälleen omia kokemuksianne aromaattisista chypreista tai sitten muuten vain asiaan liittyviä tai liittymättömiä kommenttejanne.

2 kommenttia:

  1. Minusta Diorella on kuningatar kissanpissachyprejen joukossa!

    Divassa olen tarkkaillut lähinnä animaalisia aineksia, mutta nyt kun sanoit, huomaan sen chypreksi.

    Nykyään chypre-tuoksu on melkein väistämättä retro, koska modernin niche-parfymerian tunnus on "parfyymimäisen" tunnelman välttely. NIchestä löytyy vihannesta, hedelmää ja suitsuketta, mutta harvoin enää chypren aineksia.

    VastaaPoista
  2. Diorella on kyllä ihan kaikkien tuoksujen kuningatar. Pitäisi hankkia jostain kunnon pullo vintage-Diorellaa. Se sopii hyvin nahkatakin seuraksi.

    VastaaPoista