maanantai 31. maaliskuuta 2014

D3 - Chypre fleuri aldehydé


Hyvät lukijani,

tämä D3-luokka on mielenkiintoinen, eikä pelkästään pitkän nimensä vuoksi. Olen viime aikoina pitänyt aika paljon raaka-ainetuoksutteluja erilaisille ihmisille ja kohderyhmille. Kun havaintoja alkaa tulla enemmän, alkaa niihin hahmottua myös jonkinlaista rakennetta. Nyt haluan puhua siis etupäässä ihmisistä ja heidän tuoksupreferensseistään. Myydessäni hajuvesiä olen havainnut useampia ihotyyppejä ja monia erilaisia "tuoksupersoonia". Raaka-aineita haisteltaessa näitä tuoksupersoonia ei ole ihan yhtä helppo havaita. Yksi syy on tietysti se, että raaka-aineet tulee ottaa yleissivistävänä kokemuksena eikä "tykkään - en tykkää" -elämyksenä. Toinen syy on raaka-aineissa ja molekyyleissä itsessään. Monikin tuoksukomponentti voi yksinään tuntua vähän ontolta, kun taas hajuvesissä ne heräävät eloon oikeassa seurassa. Toisaalta tämä on aivan yhtäpitävää esimerkiksi sen kanssa, että värit itsessään eivät taiteilijan paletissa tuota niin suuria elämyksiä kuin valmiissa taulussa.
Olen kuitenkin alkanut havaita ainakin kahdenlaisia ihmisiä. Raaka-aine-henkilötyypitykseni ovat siis aivan alkutekijöissään ja olenkin löytänyt omat havaintoni ensin omista suosikeistani käsin. Uskallan siis jakaa tuoksuttelijat aldehydi- ja ei-aldehydi-ihmisiin. Aldehydit ovat tuoksumaailmaan erottamattomasti kuuluva osa. Parfymööri Andy Tauer sanoi, että aldehydien käyttäminen on kuin sytyttäisi valot pimeään huoneeseen. Andy tuntuukin rakastavan aldehydejä. Tämän voi haistaa esimerkiksi kirkkaassa Miriamissa. Itse olen jopa vielä fanaattisemmin Andyn kanssa samoilla linjoilla. Välillä heikkoina hetkinäni sniffailen aldehydejä suoraan pullon korkista. Pullosta haistelu on tosin minullekin vielä liian rankkaa.
Mikä aldehydeistä tekee niin erikoislaatuisia? Ne ovat yksinkertaisia orgaanisia yhdisteitä ja niiden tuoksukaraktääri on todella tunnistettava. Yksinkertaisia aldehydejä yhdistää tietynlainen kuulas kirkkaus ja rasvaisuus. Niiden karaktääri on läpitunkeva ja selvästi havaittava. Aldehydien mielenkiintoinen ominaisuus on se, että ne tekevät tuoksuista monesti abstraktin maton, josta on vaikea havaita yksittäisiä nuotteja. Esimerkiksi ikoninen Chanel 5 on hyvä esimerkki aldehydituoksusta. Itse olen vasta pitemmän tuoksuttelun jälkeen oppinut löytämään esimerkiksi ylang ylang -nuotin tai synteettisen sivetin viitosen aldehydisesta tuoksumatosta. Toinen klassinen aldehydipommi on YSL:n Rive Gauche. Voitte arvata, että menen melkein sekaisin näistä tuoksuista. Niin syvälle aldehydit iskevät hajuhermooni.
Mitä sitten saadaan, kun aldehydit yhdistetään chypre-pohjaan. D3-tuoksuluokan nimikin viittaa kukkaiseen aldehydichypreen. Kukkaisuus sopii erinomaisesti yhteen aldehydituoksujen kanssa. Osittain sen takia, että aidoissa kukissa tuoksuvat myös aldehydit, osittain aldehydien liftaavan vaikutuksen takia. Eräs tuoksumyyjä sanoi minulle, että Estée Lauderin tuoksussa Beautiful on käytetty yli kahtasataa kukkaa. Tämä meidän tulisi ehkä kuitenkin tulkita niin, että kyseisen tuoksun kukkaismatosta voi löytää sävyjä yli kahdestasadasta kukasta. Siksi aldehydit ovatkin niin mielikuvituksellisen ihania. Ne nostavat meidät arkikokemuksemme yläpuolelle haistamaan jotain abstraktimpaa. Alleviivaan vielä tässä: älkää vain kuvitelko, että missään tuoksussa olisi kahdensadan kukan eteerisiä öljyjä - se on ihan hölynpölyä. Monet kukkaistuoksut perustuvat geneerisiin kukkaismolekyyleihin, joiden tuoksua voi assosioida moneen suuntaan. Hyvänä esimerkkinä esimerkiksi hydroxynellol. Meidän tulee lisäksi muistaa, että Estée Lauderin tuoksut tuottaa IFF, joka on kansainvälinen kemianjätti monien hittituoksujen takana.
Palataanpa siis aldehydisiin chypre-tuoksuihin. Hyvä esimerkki D3-luokasta on mielestäni Estée Lauderin White Linen. Valkeat liinavaatteet on todella huikea puhtaan pyykin tuoksu. Chypre-luokkaan tuoksun liittää pohjan tammisammal. Viime vilkaisun perusteella White Linenissa oli muistaakseni aitoa tammisammalta (Evernia Prunastri). Korjatkaa minua, jos olen väärässä. Epäilisin vahvasti, että kyseinen tuoksu on joutunut uudelleenformulaatioiden kohteeksi, kun tammisammaleen liittyvät IFRA-vaatimukset ovat kiristyneet. White Linenin varsinainen pihvi on puhdas, kirkas, asbrakti raikkaus. Tämä puhtaan pyykin tunne tulee tietysti aldehydeistä. On vähän epäreilua puhua aldehydeistä yhtenä ryhmänä. Alifaattisilla eli yksinkertaisilla suoraketjuisilla aldehydeillä on jokaisella oma selkeä karaktäärinsä. C6 aldehydi tuoksuu leikatulta ruoholta, C8 on taas appelsiininen ja hiukan rasvainen, C12 on hedelmäinen ja tuoksuu välillä sammutelta kynttilältä.
Aldehydit jakavat mielipiteitä rankasti. Ne, jotka eivät pidä aldehydeistä ovat monesti taas paksujen "ambraisten" ja jopa suitsukkeisten tuoksujen ystäviä. Varsinkin tämän tyypin naiset ovat monesti pitkiä, laihoja ja usein kylmissään. Tämänkaltaiset ihmiset haluavat tuoksuistaan monesti lämmintä, matalallapysyvää hehkua ympärilleen. Sitten olemme me toisen ääripään edustajat: punaihoiset, lämpöä hehkuvat aldehydifriikit. Bloggarikollegoistani uskallan mainita ainakin SprayEnjoyn ja tietysti blogini vakiokommentaattorin Syysviirun. Meidän tyyppisten ihmisten iholla "ambrat" muuttuvat monesti sietämättömän tunkkaisiksi. Niiden sijaan kaipaamme kirkkaita aldehydejä, jotka kimaltelevat viileästi.
On vaikea sanoa, ovatko aldehydichypret tulossa taas muotiin joku päivä. Nyt tuuli tuntuu kääntyneen raikkaisiin cologne-tuoksuihin päin. Raikkaat chypre-aldehydi-colognet puoltaisivat kyllä paikkansa tässä porukassa. Sitä odotellessa jatkamme mummoilua White Linenin parissa.
Nyt, hyvät lukijani ja luottopelaajani Syysviiru, pyydän teitä taas kertomaan omia aldehydinkatkuisia tuoksukokemuksianne.

3 kommenttia:

  1. Minä taidan sitten olla se poikkeus joka vahvistaa säännön. ;-) Ihastuin aikoinani Chanel vitosessa nimenomaan sen aldehydeihin ja White Linen ihastutti niin, että se on kummitellut mieleni perukoilla yli 20 vuotta _erittäin_ voimakkaana tuoksuihastusmuistona. Kuitenkin rakastan myös noita paksumpia ja raskaampia tuoksuja ja myös suitsukkeisia tuoksua. Olen kylläkin erittäin kaukana pitkästä ja laihasta. :-D

    Toisaalta se on minulle hyvin kuvaavaa kaikessa muussakin, olen todella laidasta laitaan tyyppi lähes joka asiassa ja minulle on hyvin usein vaikea valita esim. mistään joukosta vain yhtä.

    Rive Gauche tosin on alkuhuuruissaan minulle jo hieman liiankin metallisen soiva. Koen runsaan aldehydisyyden nimenomaan äänen mielikuvana, korkeana ja kirkkaana ja metallisena. Vähän niin kuin tinnitusta vastaavana...korvien sijaan soikin nenä. :-D Oikeasti minulla soi kylläkin otsalohko aldehydin liika-annostuksessa ja joskus se aiheuttaa jopa hyvin epämiellyttävän ja pahoinvoivan olon. Pidän kyllä Rive Gauchesta mutta joko hyvin miedosti annosteltuna tai vasta sen drydownista. Tosin myös Chanel 5 liikaa annosteltuna saa minussa aikaan sisäistä kirkumista. ;-) Toisin sanoen iso kyllä aldehydeille mutta sillä varauksella, että saan annostelun kohdilleen.

    VastaaPoista
  2. Minunkin nenääni Chanel N°5 ja Rive Gauche ovat aldehydimattoja, joista ensi alkuun ei erotu muita nuotteja. Tauerin Miriam on jotenkin kirkkaampi tapaus.

    Muita aldehydisuosikkejani ovat Lanvinin Arpège ja Estée Lauderin ällistyttävän tammisammaleinen Knowing. Sopivat muuten hyvin myös miehille...

    Vaikka tällä kertaa on puhuttu klassikoista, niche-taloilla on niilläkin omat aldehydituoksunsa, ja uusia lanseerataan koko ajan. Glamour on aina muodissa!

    VastaaPoista
  3. Heh, minä sovin Aigun määritelmään ihmisistä jotka eivät pidä aldehydituoksuista. En niitä vihaakaan, mutta ei vain ole minun juttuni. Juuri sen vuoksi, ettei sen aldehydimaton seasta erota mitään muuta, ja kun päävaikutelma on vain että tämä tuoksuu aivan hajuvedelle, ei ole ollenkaan minua. Tästä pahimpana, tai parhaana esimerkkinä juurikin mainitut Chanelin vitonen ja Rive Gauche. Olisi kyllä kiva opetella pitämään niistä. Ehkä se on mahdollista, olenhan oppinut pitämään laventelistakin! :D

    Olen itse siis pieni, hoikka ja paleleva lämpimien ambra- ja suitsuketuoksujen ystävä. Pitkä en ole, mutta kuulemma vaikutan todellista mittaani pidemmältä. Liekö tuo suuri ego.. :)

    VastaaPoista